Mladí a talentovaní kuchaři mají možnost se ucházet se o titul BernardChef. Novou soutěž pro studenty gastronomických škol i nadšené amatéry vyhlásil Rodinný pivovar Bernard.
„Našim cílem je vyhledat a podpořit fortel, originalitu a kreativitu talentovaných kuchařů. A také podpořit výuku tohoto oboru. Poptávka po kvalitní gastronomii roste a dobře připravený kuchař je pro restauraci pokladem,“ popisuje motivy pro uspořádání soutěže spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.
Do soutěže může škola přihlásit reprezentanta z posledního ročníku kuchařského oboru, nebo se může kdokoliv přihlásit sám. Přihlášky je možné podat prostřednictvím webu soutěže www.bernardchef.cz do konce ledna 2023. Z prvního korespondenčního kola pořadatel vybere dvacítku semifinalistů, kteří v polovině února poměří svoje síly v brněnském centru Kuliner plus. Odtud postoupí šest soutěžících do finále, které proběhne 27. února v Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci.
Výkony soutěžících ve finále bude posuzovat porota v čele s renomovaným šéfkuchařem Jaroslavem Sapíkem. „Kvalitní potravina a poctivá práce. To je heslo, které často používám. Mým cílem při práci s mladými kuchaři, je přispět k tomu, aby je tato profese bavila, a aby ctili základy našich kuchařských předků a kvalitní domácí suroviny,“ říká Jaroslav Sapík. Zastupovat ho bude šéfkuchař Pivnice Na Štokách v Návštěvnickém centru Bernard Petr Šalplachta. Členy poroty budou také moderátorka Lucie Výborná, lékař a publicista Miroslav Macek a také Stanislav Bernard a Josef Vávra, spolumajitelé Rodinného pivovaru Bernard.
Pro postupující účastníky pivovar připravil hodnotné ceny jako pivo na rok zdarma, pro semifinalisty navíc sety kvalitních pepřů a mlýnků značky .pepper..field, pro finalisty sady kuchyňských nožů renomovaného výrobce Dick a stáže v kuchyni Pivnice Na Štokách v Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci. Finalisté navíc získají možnost povečeřet se spolumajiteli pivovaru Stanislavem Bernardem a Josefem Vávrou a vítěz může získat nabídku prestižní práce právě v kuchyni stylové Pivnice Na Štokách. Benefitem pro budoucí uplatnění účastníků v kuchyních nejlepších restaurací bude certifikát o účasti v soutěži.
Zkrátka nepřijdou ani školy, které přihlásí svého zástupce. Vysláním svého reprezentanta škola získá pro celý závěrečný ročník zdarma prohlídku Rodinného pivovaru Bernard a Návštěvnického centra Bernard včetně zhlédnutí unikátního filmového dokumentu s příběhem pivovaru, návštěvou rozhledny na pivovarském komíně a degustací piv.