O kvalitě piva kdysi rozhodoval především kvalitní sklep. Pokud je pivo skladováno v teple a následně je ochlazeno v pípě, může utrpět šok, což samozřejmě ovlivní výslednou chuť. Špatným skladováním může dojít k rozkladu kvasnic a zkažení piva a to především u nepasterizovaných a nefiltrovaných piv z malých pivovarů.
Sládci Adam Matuška a Jan Najbrt z minipivovaru Matuška tvrdí, že je jedno v čem se pivo prodává. Pivo v plechu má stoprocentní ochranu díky nepropustnosti světla.
Pivo se dříve dělilo dle stupňovitosti. V roce 1997 byl tento způsob nahrazen dělením podle barvy, přičemž se tak dnes piva dělí na čtyři základní skupiny – světlá, polotmavá, tmavá a řezaná, uvedl server dvojka.rozhlas.cz. Podle sládků Matušky a Najbrta z minipivovaru Matuška se pivo dále dělí také dle způsobu kvašení na spodní a svrchně kvašená piva, což v zahraničí odpovídá značení ale a lager.