Čtyři nové speciály z pivovaru Proud

Doba čtení:3 minut, 13 sekund

Plzeňský minipivovar Proud rozšiřuje nabídku pivních speciálů o čtyři novinky z exkluzivní řady Barrel-aged. První tři piva pocházejí ze sudů po červeném víně z oblasti Bordeaux, jde o silnější svrchně kvašená piva typu ale – Red Ale, Pale Ale a Brut IPA. Čtvrtým pivem je poměrně netradičně spodně kvašené světlé pivo, které dozrávalo v sudu po nakuřované whisky Trebitsch – jde o výsledek spolupráce Proudu s TREBITSCH Whisky, českou společností specializující se na výrobu prvotřídní whisky z tuzemských surovin.  

V Proudu nás baví experimentovat s různými pivními styly a postupy výroby. S cíleným stařením piva v dubových sudech po různých alkoholech si hrajeme už více než rok. Snažíme se vybírat si sudy od konkrétních výrobců a získat tak více informací o daném sudu a o tom, co v něm bylo původně, ať už jde o víno, whisky nebo např. pálenku. Průběžně navazujeme spolupráci s různými českými i zahraničními výrobci jako je Trebitsch Old Town Distillery, Vinařství Gurdau, Vinařství Medek nebo Lihovar Žufánek. Takže opravdu je na co se těšit. Piva budeme uvádět vždy v omezeném limitovaném množství a pokaždé půjde o nový experiment,“ vysvětluje ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

 „Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že hlavní chuťová změna při staření piv v dubových sudech probíhá mezi 6. až 12. měsícem, chuť se pak dále zakulacuje a vytváří komplexní charakter. První tři piva z řady Barrel-aged byla stařena ve stejných sudech po červeném víně z oblasti Bordeaux po dobu 8 nebo 12 měsíců a můžeme tedy pozorovat zajímavé rozdíly dané zejména základním stylem. V případě čtvrtého piva díky intenzivnímu charakteru whisky Trebitsch stačily pouhé dva měsíce v dubu a následně další dva měsíce pivo leželo v nerezovém sudu, kde došlo k zakulacení chuti. První piva z řady Barrel-aged nás velmi zaujala svým charakterem a už se moc těšíme na další vývoj,“ dodává sládková Lenka Straková.

Čtyřmi zdařilými novinkami intezivní práce na vzniku unikátních speciálů samozřejmě nekončí. Aktuálně mají v pivovaru Proud dalších zhruba šest druhů ve fázi staření a připravují další sudy. Brzy se budou plnit například jemně vypálené panenské (nové, nepoužité) dubové sudy zhotovené proslulými plzeňskými bednáři.

Produkty z řady Barrel-aged zaujmou nejen atraktivní chutí, ale také etiketami. Autorem nového grafického konceptu, stejně jako vizuálního stylu Proudu, je studio Artbureau.

 

BA Red Ale – Stařeno 12 měsíců v sudu po červeném víně z oblasti Bordeaux.

Chuť je příjemně vyvážená, jemně kyselá s nádechem karamelu v delším doznívání. Krásné ovocné, výrazně kokosové aroma.

Obsah alkoholu: 8,5 % obj.

Pivo silné svrchně kvašené polotmavé nefiltrované.

Složení: voda, ječné slady, ovesné vločky, chmelové výrobky.

 

 

BA Pale Ale – Stařeno 8 měsíců v sudu po červeném víně z oblasti Bordeaux.

Zlatavý, jemně zakalený ejl s výrazným aroma červeného ovoce, s osvěžujícím vinným charakterem, mírnou kyselinkou a lehce dřevitým nádechem se suchým dozníváním.

Obsah alkoholu: 7,5 % obj.

Pivo silné svrchně kvašené nefiltrované.

Složení: voda, ječné slady, chmelové výrobky.

 

 

 

BA Brut IPA – Stařeno 8 měsíců v sudu po červeném víně z oblasti Bordeaux.

Výrazná ovocná a květinová vůně doplněná o vinný, lehce oxidativní charakter. Velmi suchá chuť s decentní kyselinkou, lehce trpkým dozvukem a dřevitými tóny pocházejícími z dubového sudu.

Obsah alkoholu: 8,5 % obj.

Pivo silné svrchně kvašené nefiltrované.

Složení: voda, ječný slad, cukr, chmelové výrobky.

 

BA Světlý český ležák – Stařeno 2 měsíce v sudu po Smoked Trebitch Czech Single Malt.

Zlatavé pivo s viditelnou sedlinkou. Ve vůni se projevuje whisky spolu s jemnou vanilkou. V chuti je výrazně znát nakuřovaný charakter, který se propojuje se sladovým základem a jemnou hořkostí. V doznívání je pivo krásně hřejivé.

Obsah alkoholu: 7,0 % obj.  

Pivo silné nefiltrované.

Složení: voda, ječné slady, chmelové výrobky.

Social profiles