Rodinný pivovar BERNARD stáhl z prodeje šarži lahvové kvasnicové jedenáctky. Zareagoval tak na test Televize Seznam, který poukázal na přítomnost mykotoxinů v pivu.
Pivovar nechal prověřit v nezávislých laboratořích jak vzorky dotčené šarže, tak další druhy svých piv stáčených ve stejném období (konec března 2020). Výsledky testů by měly být k dispozici do dvou týdnů, firma podle nich zvolí další postup k maximální možné eliminaci podobných rizik.
Čtěte také:
Velké pivovary stále likvidují stovky tisíc hektolitrů piva
Pandemie koronaviru přeruší boom minipivovarů
Mykotoxiny mohou obsahovat veškeré obiloviny a výrobky z nich, snahou výrobců je jejich výskyt minimalizovat. Mykotoxiny se vyskytují ve shlucích, což komplikuje jejich detekci ve vstupních surovinách. Může se tak stát, že jedna šarže piva obsahuje větší množství mykotoxinů, zatímco standardně je jejich množství minimální.
Přítomnost mykotoxinů zaznamenaných v dotčené šarži nepředstavuje v přiměřené míře konzumace piva negativní vliv na zdraví konzumentů, nicméně jde o hodnoty, které jsou pro vysoké standardy piva Bernard nepřijatelné.
„Piva Bernard dlouhodobě vykazují vynikající výsledky v mnoha ohledech. Stejný test naše pivo před třemi lety vyhrálo. Jsme přesvědčeni, že se jedná o ojedinělý výkyv ve stabilně kvalitní produkci pivovaru,“ uvedl Stanislav Bernard, spolumajitel pivovaru s tím, že množství piva stáhnutého z prodeje představuje 0,037 % ročního výstavu.
Pokud jste zakoupili piva dotčené šarže číslo 6.10.20-HH:MM-L:T14, a chcete jej vyměnit, můžete kontaktovat pivovar na e-mailové adrese svolavacka@bernard.cz. Číslo je uvedeno na zadní etiketě.