Pivovar se stal dominantou centra Holešova

Doba čtení:1 minut, 4 sekund
Panský pivovar na konci 17. století vystavěl majitel zdejšího panství Jan Kryštof z Rottalu. Foto: pivovarholesov.cz

Panský pivovar v Holešově se po dlouhých letech chátrání dočkal reprezantativní rekonstrukce, která jej proměnila ve výraznou dominantu centra Holešova.

Díky rekonstrukci vznikly desítky nájemních bytů, do nových prostor se přestěhovala pobočka pošty, rehabilitační centrum, holičství a další služby. Mezi budovami vzniklo také nové parkoviště. V památkově chráněné budově, ve které se dříve také vařilo pivo, vznikne restaurace s hotelem, napsal server iDNES.

Čtěte také:
Lékárna má nejhezčí výhled ze všech hospod
Pivovar Bernard získal dvě nejvyšší ceny na mezinárodní soutěži

Starosta Holešova Rudolf Seifert je rád, že se rekonstrukce ujal soukromý investor, protože rozsah oprav by byl mimo možnosti Holešova. Celé místo má historicky zajímavý příběh. Pivovar na konci 17. století vystavěl majitel zdejšího panství Jan Kryštof z Rottalu. Hrabě, který byl úspěšným podnikatelem, zásoboval pivem své poddané. Pivo z Holešova odebírali lidé od Bystřice po Tlumačov, jako poddaní ostatně ani nemohli jinak. Vařit vlastní pivo jim bylo zapovězeno.

Na svou dobu byl ovšem pivovar až nebývale obrovskou stavbou s perfektním vybavením,“ upozornil historik holešovské radnice Karel Bartošek. Budovu patrně projektoval vyhlášený architekt Giovanni Pietro Tencalla, který měl mimo jiné na starosti také přestavbu kroměřížského zámku.

Social profiles