Světoznámé Návštěvnické centrum v Plzeňském Prazdroji se dočasně přeměnilo na testovací středisko. V místě, kterým dříve prošlo až tisíc turistů denně, nyní pivovar testuje na koronavirus zhruba 300 zaměstnanců a dodavatelů za den. Díky preventivním opatřením se mu daří snižovat riziko nákazy na minimum.
Od tohoto úterý návštěvnické centrum plzeňského pivovaru, které bývá standardně výchozím bodem turistických tras, začalo sloužit zcela novému účelu. Dvakrát týdně tu probíhá plošné testování zaměstnanců a dodavatelů Prazdroje. Kapacita centra dosahuje 100 lidí za hodinu. Vedle toho pivovar testuje své zaměstnance každý všední den také u závodní lékařky.
„K testování zaměstnanců jsme přistoupili proaktivně ještě před zavedením povinnosti vládou na konci února. Využíváme kapacity naší závodní lékařky a spolupracujeme také s poskytovatelem pracovně-lékařských služeb. Nejpozději do pátku 12. března by měli být otestování všichni naši zaměstnanci, kteří docházejí do práce a nemohou pracovat z domova. Testování se pak bude opakovat v pravidelných týdenních intervalech,“ říká Václav Švorc, zodpovědný za bezpečnost zaměstnanců Prazdroje.
Testování probíhá ve všech pivovarech Prazdroje. První testy už mají za sebou také lidé v Nošovicích, ve Velkých Popovicích a nebo na centrále společnosti v Praze „Už od loňského jara jsme maximálně snížili mobilitu a setkávání našich zaměstnanců. Lidé, jejichž charakter práce to umožňuje, pracují už rok z domova. Většina ale do práce musí docházet, jinak bychom nebyli schopní vařit a distribuovat pivo našim zákazníkům,“ dodává Václav Švorc.
V tomto týdnu bylo v plzeňském pivovaru zatím otestováno téměř 400 zaměstnanců a externistů, v Nošovicích pak 440. V každé z lokalit byly pozitivně otestovány pouze 2 osoby, celkem tedy 4. „Ihned nastoupili do domácí karantény, kontaktovali svého lékaře i hygienickou stanici a nyní čekají na potvrzovací výsledky PCR testů,“ doplňuje Václav Švorc.
Prazdroj ve všech svých pivovarech zavedl už od loňského jara přísná hygienická a bezpečnostní opatření s cílem ochránit své zaměstnance, kteří musejí chodit do práce. Platí povinnost nosit roušky a respirátory a pravidelně dochází k dezinfekci společných prostor. „A především jsme omezili kontakt lidí na pracovišti, jak jen to šlo. Třeba v šatnách nebo v jídelnách dochází ke střídání směn. U vchodu do výroby měříme všem příchozím teplotu. Díky těmto opatřením a disciplinovanosti našich zaměstnaců se nám daří snižovat riziko nákazy na minimum. A výsledky plošného testování jen potvrzují, že opatření máme nastavená správně,“ říká Václav Švorc.