Pivní strana střízlivě varuje soupeře v rakouských volbách

Doba čtení:1 minut, 27 sekund

Politická strana, která vznikla jako vtip, nyní oznámila, že hodlá kandidovat v letošních parlamentních volbách.

Rakouská Pivní strana doufá, že se jí podaří postavit se zavedenějším stranám, protože její lídr ve čtvrtek oznámil, že hodlá kandidovat.

Strana, která vznikla v roce 2015, je známá svými odlehčenými projekty, ale vážně se naváží do politického establishmentu a těch, kteří jsou zapleteni do korupčních a jiných skandálů.

V kampani se věnovala lehkovážným tématům, jako je instalace veřejných pivních fontán ve Vídni, nebo zlepšení systému veřejného zdravotnictví.

Kandidovala v posledních parlamentních volbách v roce 2019 a získala jen 0,1 % hlasů, ale její lídr Dominik Wlazny, 37letý lékař a rockový hudebník s uměleckým jménem Marco Pogo, se v prezidentských volbách v roce 2022 umístil na třetím místě s 8,3 %. Pro vstup do parlamentu potřebuje strana 4 % hlasů.
Ano, jsme připraveni, zatím,“ řekl Wlazny na tiskové konferenci v černé mikině s kapucí a nastínil témata, mezi něž patří snížení dětské chudoby, zlepšení rovnosti příležitostí ve vzdělávání a řešení prudce rostoucích životních nákladů.

Proč to děláme? Nechceme naříkat, ale raději sami něco udělat. Protože jsme přesvědčeni, že Pivní strana může v parlamentu pozitivně přispět,“ řekl.

Zda strana do voleb skutečně vstoupí, však bude záležet na tom, zda se jí podaří shromáždit dostatek finančních prostředků, což chce stihnout do konce dubna a zvýšit počet členů z „asi 1300 aktivních členů“ na konci roku 2023 na 20 000, uvedl Wlazny. Dodal, že členské příspěvky strany činí 59 eur ročně.

Případný vliv na ostatní strany v soutěži se teprve uvidí. Strana je kritická zejména vůči krajně pravicové Straně svobodných, která v současné době vede v průzkumech.

Rovnostářské poselství Pivní strany oslovuje také levicové voliče: lídr opozičních sociálních demokratů Andreas Babler uvedl, že v posledních prezidentských volbách hlasoval pro Wlaznyho.

Social profiles