Další americká populární značka řemeslného piva podává návrh na bankrot

Doba čtení:2 minut, 6 sekund

Prodej piva v USA skončil v roce 2023 v plusu, když oproti roku 2022 vzrostl o 1,4 %. Nebyl to však úspěch domácích pivovarů, který toto číslo zvýšil.

Nárůst prodeje importovaného piva o 1 miliardu dolarů, tedy 9,1 %, posunul odvětví meziročně nahoru, uvedl podle NACS poskytovatel dat NIQ, který sleduje prodej v amerických supermarketech, drogeriích, velkoskladech, samoobsluhách a obchodech s alkoholem.

Modelo Especial nahradilo Bud Light na pozici nejprodávanějšího piva

Modelo Especial v květnu 2023 předstihlo Bud Light na pozici nejprodávanějšího piva v USA, což následovalo po propadu prodeje piva Bud Light společnosti Anheuser-Busch InBev (BUD) poté, co zpěvák a skladatel Kid Rock v dubnu 2023 vyzval k bojkotu této značky.

Tato výzva přišla poté, co společnost spolupracovala s transgenderovým influencerem Dylanem Mulvaneym na příspěvku na sociálních sítích s tématem March-Madness.

Kromě potíží, které měl Bud Light v roce 2023, se několik menších řemeslných pivovarů po celé zemi potýkalo s různými dalšími problémy, což některé z nich donutilo podat žádost o vyhlášení bankrotu.

Sanfranciský pivovar Anchor Brewing začal mít finanční problémy poté, co jej v srpnu 2017 za 85 milionů dolarů koupil japonský pivovar Sapporo Holdings. Do června 2023 značka piva zastavila prodej na národní úrovni, než v červenci 2023 vyhlásila bankrot podle kapitoly 11 a definitivně ukončila činnost.

Mnohem menší coloradský pivovar Guanella Pass Brewing podal 30. prosince žádost o ochranu, aby reorganizoval své dluhy.

Po příchodu nového roku podala 11. ledna společnost Zydeco Brew Werks z Tampy ve státě Florida žádost o ochranu podle kapitoly 11 u konkurzního soudu pro střední okres Floridy a plánuje koncem ledna uzavřít svůj hlavní pivovar a restauraci na 7. avenue ve čtvrti Ybor City v Tampě.

Spor o pronájem vedl k podání žádosti o uzavření podniku podle kapitoly 11

Nešťastné okolnosti vedou v letošním roce stále více malých řemeslných pivovarů k bankrotu.

Řemeslný pivovar Forgotten Boardwalk Brewing se sídlem v Cherry Hill ve státě New Jersey podal 12. ledna u amerického konkurzního soudu pro okres New Jersey žádost o ochranu podle kapitoly 11. Potýkal se s ekonomickými potížemi poté, co majiteli společnosti nebylo umožněno znovu vyjednat nájemní smlouvu s pronajímatelem pivovaru.

Majitel společnosti Forgotten Boardwalk Brewing Jamie Queli 12. ledna zveřejnil na facebookové stránce Meta Platforms zprávu, ve které poděkoval svým zákazníkům a příznivcům a vysvětlil tíživou situaci společnosti.

Energicky jsme se snažili podepsat prodloužení nájemní smlouvy s naším pronajímatelem, ale bezvýsledně, protože náš soused si pronajal prostory pod námi,“ napsal Queli. „Jsme nesmírně zklamáni a upřímně řečeno zděšeni jednáním obou společností a jejich neoblomným odmítáním s námi jednat.

Social profiles