Pivovar Platan slaví 480 let. Pro milovníky piva navařili sládci nový výroční ležák

Doba čtení:1 minut, 21 sekund
První písemné zmínky o protivínském pivovaru se datují již do roku 1540. Foto: pivovary-lobkowicz.cz

Výročí 480. let od první písemné zmínky slaví v letošním roce pivovar Protivín patřící do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Při této příležitosti sláďáci připravili speciální dárek jak pro milovníky piva, tak i pro sebe.

Nový jihočeský výroční ležák má nezapomenutelnou chuť. „Slaďák je v pivovarské hantýrce vyučený odborný řemeslník výroby sladu a piva. Toto slovo jste slyšeli i v pohádce Dařbuján a Pandrhola,“ objasnil sládek Michal Voldřich. První slavnostní naražení sudu s výročním ležákem se uskutečnilo v areálu pivovaru.

Čtěte také:
Čerťák není jen název pro Čertovu horu
Pandemie koronaviru přeruší boom minipivovarů

V době nouzového stavu mnozí aplikovali Plataning, my jsme zase pro ně připravili pivní potěšení. Dělá nám radost, a doufáme, že z něho budou naši příznivci nadšení,“ dodává sládek Michal Voldřich.

Výroční sudový ležák se vyznačuje velmi plnou chutí, typickou sladovou vůní a jemnou hořkostí.

Při jeho vaření je dodržován klasický dvourmutový způsob rmutování. Kvasí na spilce v otevřených kádích a leží patřičnou dobu v ležáckých sklepích. S fortelem vařené pivo vynikající chuti, umocněné klidem a pohodou jižních Čech, ocení každý znalec piva.

První písemné zmínky o protivínském pivovaru se datují již do roku 1540. Pivovar vždy patřil k nejvýznamnějším v českých zemích. V roce 1711 přešel do vlastnictví šlechtického rodu Schwarzenbergů, kteří byli velmi pokrokoví. V něm setrval déle než dvě stovky let. A právě za éry Schwarzenbergů byla v pivovaru vybudována překrásná varna s měděnými kotli, včetně atypické mladinové pánve ve tvaru čtverce, ve kterých se pivo vaří dodnes.

Social profiles