Pivovar Klášter slaví 450 let. Sládci obdarovali milovníky piva i sebe ležákem dle prastaré receptury

Doba čtení:1 minut, 55 sekund
Výroční sudový ležák MNICH je pivo s vyšší barvou. Vyznačuje se vysokou plností, odpovídající hořkostí, čistým chmelovým aroma a výbornou pitelností. Foto: pivovary-lobkowicz cz

Půlkulaté výročí 450. let od svého založení slaví v letošním roce pivovar Klášter patřící do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Při této výjimečné příležitosti sládci připravili speciální dárek jak pro milovníky piva, tak i pro sebe. Nový výroční ležák MNICH má nezapomenutelnou chuť, a to díky své receptuře. Ta je prastará a objevena byla v archivech pivovaru. První slavnostní naražení sudu s výročním ležákem MNICH se uskutečnilo ve stylové v restauraci Skála, která se nachází v podzemích prostorech pod pivovarem.

Vařit pivo podle receptury, která vznikla před tak dlouhou dobou, je něco neskutečného. I pro nás pro sládky je to jedinečný zážitek. V ten okamžik si uvědomujete, že technologie se vyvíjejí a posouvají kupředu, ale podstata výroby piva je pořád stejná a tento lahodný mok, který si zamiloval pomalu každý druhý Čech, má královský původ,“ dodává sládek Zdeněk Prokůpek.

Čtěte také:
Našim pivovarům se minulý rok vydařil
Pandemie koronaviru přeruší boom minipivovarů

Výroční sudový ležák MNICH je pivo s vyšší barvou. Vyznačuje se vysokou plností, odpovídající hořkostí, čistým chmelovým aroma a výbornou pitelností. Jak se sluší na pivo připomínající 450letou historii pivovaru, není v sudech pasterováno, a proto chutná jako v ležáckých skalních sklepích pivovaru.

Samotný pivovar Klášter dostal své jméno podle kláštera řádu cisterciáků, založeného ve druhé polovině 12. století v místech, kde dnes stojí pivovar. První pivo tu začal vařit v roce 1570 Jiří Labouňský z Labouně, majitel kláštera a přilehlých pozemků, který si zde také nechal vystavět renesanční zámek. Avšak pivovar do podoby, jakou známe nyní, nechali přebudovat až potomci jednoho z dalších majitelů, Albrechta z Valdštejna. A v majetku Valdštejnů se pivovar, který mimochodem koncem 19. století patřil mezi sedm největších pivovarů v českých zemích, udržel až do roku 1945.

Z původního kláštera se do současnosti dochovala už jen brána s překrásným portálem, stojící na nádvoří pivovaru. Ale téměř dvě desítky metrů hluboké sklepy, které už od středověku vznikaly ve skále pod pivovarem, slouží pivovarské výrobě stále. Pivo v nich kvasí a dozrává dodnes.

Výroční sudový ležák MNICH si mohou lidé zakoupit přímo v pivovarské prodejně, nebo objednat přes zákaznické centrum na telefonním čísle 800 987 789.

Social profiles