Stane se Oktoberfest minulostí?

Doba čtení:2 minut, 20 sekund
Oktoberfest Foto: pixabay.com

Nejprve byl zrušen letošní Oktoberfest 2020. Nyní následuje pro milovníky piva další rána. Rodina Heide, která po desetiletí provozovala festivalový stan „Bräurosl“, se pivního svátku vzdala natrvalo. Pro mnohé je tento počin naprosté překvapení. Kdysi tak lukrativnímu Oktoberfestu hrozí možná i úplný zánik.

Když byl v roce 2014 provozovatel stanu Wiesnwirt Josef „Sepp“ Krätz obviněn z daňových úniků a byl nucen soudu ukázat své účetnictví, byli všichni ohromeni, jak moc je podnikání na Oktoberfestu lukrativní. Do té doby totiž nebylo zcela jasné kolik se dá na pivu, kuřecím mase a houskách plněných masem (Ochsensemmel) vydělat. Po odečtení svých nákladů měl Krätz v letech 2013 a 2014 zisk přesahující jeden milion EUR, napsal server msn.com.

Čtěte také:
Více než sto let starý pivovar Dixie změní název
Un-beer-lievable! Americký ležák prodává balení s 99 plechovkami za 250 dolarů

Vždy to bude zlaté.“ Tato věta o příjmech z mnichovského Oktoberfestu pochází z úst Ludwiga Hagna, hostitele festivalového sálu Löwenbräu. Je však možné, že tato věta rozpoutá válku. Vzhledem ke zrušení Oktoberfestu 2020 a obavám z hygienických podmínek platících pro rok 2021 je obtížné odhadnout ziskovost do budoucna. Zpráva, že se první hostitelská rodina vzdala svého pivního stanu, se šířila nebývalou rychlostí.

Georg Heide stál před novináři se slzami v očích spolu se svou rodinou. „Celé jsme to probírali více než dva měsíce, jak to bude fungovat a jak to bude vypadat v roce 2021,“ řekl.  Oktoberfest mu smazal příjmy představující více než 60 procent ročního obratu. „Nedokážu si představit, že Oktoberfest bude ještě někdy takový, jaký byl v posledních několika letech,“ prohlásil a uvedl, že podle jeho názoru se nebude konat ani Oktoberfest v roce 2021.

Po prvotních udivených reakcích však následovaly ošklivé komentáře zamýšlející se nad tím, že celá léta rodina díky Oktoberfestu slušně vydělávala a nyní, v době koronavirové krize, se snaží uniknout před odpovědností.

Nestává se totiž často, že se hostitelská rodina dobrovolně vzdá pivního stanu. Přidělování licencí je velmi přísně regulováno a pokud licenci získáte, je to jako výhra v loterii.

Provoz pivního stanu je každý rok dražší, v posledních letech se výrazně posilovala bezpečnost a v každém stanu byli najati pracovníci dohlížející na návštěvníky. To vše bylo promítnuto do rostoucích cen. V současné době není možné připravit hodnověrný odhad nákladů, protože není jasné, zda bude vůbec možné stany pojistit proti případným následkům při jejich úplném uzavření kvůli koronavirové nákaze návštěvníků, či přímo zaměstnanců. Finanční riziko je tedy obrovské.

Odstup návštěvníků 1,5 metru, který při takto velkých akcích v Německu stále platí, je pro konání tak rozsáhlého podniku jako Oktoberfest likvidační. Rozhodnutí rodiny Heideových opustit Oktoberfest však není jen ekonomické. Zjevně hrály roli i jiné důvody, neboť se chtěli více soustředit na chod své restaurace Planegger Heide-Volm.

Social profiles