Pivovar z Calgary uvařil pivo z odpadní vody

Doba čtení:2 minut, 48 sekund
Toto pivo, uvařené z odpadní vody, je ukázkou jak mocná je současná technologie. Foto: villagebrewery.com

Pivovar Village Brewery z kanadské Alberty popisuje své ACWA Blonde pivo jako svěží, suché a lehce ovocné a snaží se přesvědčit milovníky zlatavého moku, že i když je jeho nová šarže vyrobena z použité odpadní vody, chutná stejně dobře jako z vody běžně používané.

Pivovar se spojil s vědci z Univerzity v Calgary a americkou společností Xylem Inc., zabývající se technologiemi úpravy vody, aby připravil omezenou dávku 1 600 plechovek.

Cílem bylo ukázat, že špinavou vodu a dokonce i tu, která se používá na splachování toalet ve velkém městě – lze bezpečně pít a díky tomu nesnižovat zásoby pitné vody.

Čtěte také:
Anheuser-Bush je pod tlakem náboženské koalice kvůli pivu Brahma
Pivařům ze Chicaga dovezl pivo Voodoo Ranger „létající“ DeLorean

Jistě, čekáváme, že se kde komu dostaví pocit hrůzy, odporu a znechucení při představě konzumace této vody,“ řekla Christine O’Grady, koordinátorka projektu v Advancing Canadian Wastewater Assets (ACWA).

Součástí tohoto projektu je zahájení debaty o tom, jak se to dá udělat, proč by se to mělo dělat a že voda je zdroj, který musíme všichni chránit.“

ACWA je výsledek partnerství mezi Univerzitou v Calgary a městem Calgary, které zahrnuje čistírnu odpadních vod Pine Creek u řeky Bow na jihovýchodě města.

Komunální odpadní voda normálně prochází složitým systémem čištění, aby se vrátila do řeky dostatečně čistá.

Tým ACWA odebral z čističky částečně vyčištěnou vodu a nechal ji projít mnohem pokročilejším způsobem čištění, aby byla pitná. To zahrnovalo ultrafiltraci, použití ozonu, ultrafialového světla a reverzní osmózu, která odstraní z vody až 99,96 % všech nežádoucích látek jako jsou dusičnany, dusitany, těžké kovy, chlor, chemické látky, zbytkové léky a další. Součástí reverzní osmózy je také zpětná mineralizace, která zajistí vodě ideální poměr a množstvím minerálů včetně správného pH vody.

Původní myšlenka výroby piva z odpadních vod začala jako vtip u stolu, kdy spolu diskutovali lidé ze společnosti Xylem a ACWA o různých možnostech spolupráce.

Prostě jsme si řekli:„ No, můžeme si vyrobit třeba pivo, “řekla O’Grady. „Máme veškerou technologii. Máme kapacity ze všech zúčastněných stran.“ ACWA následně oslovila pivovar Village Brewery.

Jackson Stuart, marketingový manažer pivovaru, řekl, že je nadšený, že se pivovar mohl účastnit projektu, který klade důraz na trvalou udržitelnost.

Velkou výzvou pro nás bylo pokusit se ujistit zákazníky, že pivo bude chutnat úplně stejně jako naše ostatní piva. Snad jsme toho dosáhli,“ řekl.

Jediným rozdílem ve výrobě piva bylo, že voda nepocházela z kohoutku, ale dorazila v tancích.

Společnost Alberta Health Services pomohla partnerům vytvořit bezpečnostní plán a otestovala upravenou vodu, aby se ujistila, že splňuje normy pro pitnou vodu.

Se správnými opatřeními mohou být alternativní zdroje vody – jako je odpadní, splašková, nebo dešťová voda – bezpečné pro mnoho koncových použití pitné i nepitné vody,“ uvedla inspektorka veřejného zdraví Jessica Popadynetz.

Bob Sandford, předseda Global Water Futures z Institutu OSN pro vodu, životní prostředí a zdraví, uvedl, že věří, že přirozený pocit odporu lze překonat.

„Technologie je absolutně funkční a velmi přesvědčivá. Také pivovar odvedl opravdu dobrou práci, aby vše zákazníkům vysvětlil,“ řekl.

Přírodní systémy čistily vodu na pitnou úroveň po stovky milionů let, řekl Sandford. „Pijeme vodu, která provázela dinosaury.“

V měnícím se klimatu a ve stále více obydleném světě budou klíčové technologie terciárního ošetření na vysoké úrovni, jako jsou technologie používané společností ACWA, uvedl.

Social profiles
  • Nefiltrované, svrchně kvašené pivo Aprílový Ale je dubnovou novinkou z programu Sládkův Tip, v rámci kterého pivovary Zubr, Holba a Litovel uvádí na trh v průběhu roku limitované edice piv, uvařených ke speciálním příležitostem.

  • První místo v potravinářském odvětví, čtvrté místo v celkovém pořadí, jediný pivovar mezi oceněnými. Rodinný pivovar Bernard zaznamenal velký úspěch v Czech Top 100, prestižním žebříčku nejvýznamnějších firem České republiky.

  • Stejně jako zelená pro mnoho z nás symbolizuje jaro, pojí se s jeho příchodem i oblíbený jedenáctistupňový ležák Zelený Patrik ze speciálního programu Sládkův Tip, který je společným projektem sládků z pivovarů Holba, Litovel a Zubr.

  • Hledáte zpestření ponurých zimních dnů? Máme pro vás řešení! Na čepu vybraných restaurací a pivnic se právě v těchto dnech objevil nový Kávový Hromničák 11 z programu Sládkův Tip, který společně připravují sládci z pivovarů Litovel, Holba a Zubr.